I lakmuar nga perandoritë ndër shekuj, duke përshkuar Europën dhe Azinë, Stambolli është një nga metropolet e mëdha në botë. E themeluar rreth vitit 1000 para Krishtit, kolonia e Bizantit u rrit në kryeqytetin e madh të Perandorisë Bizantine të Kostandinopojës dhe pas pushtimit otoman të qytetit, ruajti vendin e saj të lavdishëm.

I vendosur midis dy kontinente, Stambolli është një qytet i ndarë nga Bosfori. Qyteti përqafon përzierjen e kulturës europiane dhe aziatike dhe vizitorët do të ndiejnë kontrast në çdo kthesë.

 

Vendet më të famshme Aya Sofya, Topkapi Palace, Blue Mosque dhe Grand Bazaar (të cilët duhet t’i vizitoni me patjetër) lënë kohë të mjaftueshme për të eksploruar vende të tjera. 

1- Hagia Sophia konsiderohet si një nga ndërtesat më të bukura në botë. Dikur ishte një kishë dhe një xhami, por tani është një nga muzetë më të vizituar në botë.

2- Një shëtitje e shkurtër nëpër rrugë të çon në Grand Bazaar për përvojën më emocionuese të blerjeve që do të kesh ndonjëherë. Ka më shumë se 5,000 dyqane në Grand Bazaar që mbulojnë 60 rrugë. Ishte një qendër e rëndësishme tregtare që daton që nga shekulli i 15-të.

3- Kulla Galata ofron pamje të mrekullueshme të qytetit. Ndodhet në veri të Bririt të Artë në lagjen Galata.

 

Qyteti i dytë më i madh Grek kombinon një histori të pasur multikulturore dhe atmosferë relaksuese, e cila është mjaft e pazakontë për një vend kaq të banuar. E konsideruar si pikë referimi e qytetit, White Tower është një nga vendet më të mira për t’u parë në Selanik.

Nëse po kaloni disa ditë në Selanik dhe doni të blini produktet më të mira lokale atëherë patjetër duhet të shkoni në tregjet Modiano dhe Kapani! Ndërkohë disa vende të tjera që mund të vizitoni janë: Church of Agios Dimitros, Church of Agios Pavlos, Roman Agora, Trigoniou Tower apo Pasha’s Gardens.

Nëse nuk dëshironi të vizitoni Selanikun në këmbë, mund të merrni autobusin Hop-on Hop-off që ju shëtit në qytet.